Ahol a döntés a Te kezedben van.

Független Diákparlament

Csákó Mihály (1941-2019) emlékére

2019. január 14. - Gyetvai Viktor

2019. január 10-én elhunyt Csákó Mihály, az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet és Továbbképző Központjának egykori igazgatója.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának weboldalán ezen a linken olvasható a róla szóló megemlékezés

Élete utolsó éveiben volt szerencsém csak megismerni, mégis olyan üresség töltött el halálhíre után, mintha mindig is itt lett volna nekünk bölcsességével, jóakaratával és végtelen kitartásával.

49899173_370613516833881_6777944600565776384_n.jpg

Misi – ahogyan mindenki ismerte – bármikor is találkoztunk, tizenéveseket megszégyenítő lelki frissességgel lépett be a terembe, szinte elvegyült a sok fiatal között. Végtelen tapasztalata mellett mindig tisztelettel és elismerő mosollyal hallgatta végig az ifjakat, zöldfülűségünk és naivitásunk ellenére ő mindig meglátta bennünk a jó szándékot és a tenni akarást. Amikor nagy ritkán végre ő is megszólalt, mindenki elcsendesedett, és nem hiába: tudta, hogy mikor és milyen építő gondolatokra van szükség, ha elakadunk egy parttalan vitában, vagy éppen egy világmegváltó gondolatot elfelejtünk racionális alapokra helyezni.

2014-ben kutatóként, egyetemi docensként látogatott meg minket legelső ülésünkön, de hamar a legbölcsebb barátunkként tekinthettünk rá. Példamutatásával emberségre, toleranciára, méltóságra tanított minket.  Azonban nem csak gondolatai és tanácsai voltak értékesek, számos alkalommal elkísért minket vidéki körútra, hogy a helyi diákok gondolatait is segítsen meghallgatni, megérteni. Hitt a demokratikus oktatásban, a független diákmozgalmakban, és minden követ megmozgatott azért, hogy megkönnyítse a munkánkat.

misi_mikr_allo.jpgBár bőven volt rá okunk, néha túlzásnak tartotta az őt övező elismerést. Egy ideje sajnos kevesebb alkalommal és rövidebb időre tudott csak fizikailag jelen lenni közöttünk, ezért 76. születésnapjára eső ülésünkön videóban köszöntöttük fel, mire humorosan azt felelte, hogy személyi kultusz helyett tegyük csak szépen a dolgunkat, mert a végén még elbízza magát.

Az utolsó évében egyre kevesebb ereje volt, így már nem igazán tudott eljönni a rendezvényeinkre Vácról Budapestre, de még ekkor is rendíthetetlenül követte az eseményeket. Számtalanszor hívott fel minket telefonon, hogy gratuláljon az aktuális tevékenységünkhöz, és javaslatokat tegyen a továbbiak kapcsán.

2017-ben diákképviseletünk Demokratikus Oktatásért Díjának átvételekor ezt mondta: „Nem tudom mihez hasonlítani. De tudom, hogy akik nekem adták, azok úgy érezték, megérdemlem. Szerintem a társak bizalmát és elismerését kiérdemelni nem egy aktus, hanem folyamatos múlt és folyamatos jövő.”

Erőn felüli segítsége nélkül ma nem lenne Független Diákparlament, tudományos munkássága nélkül pedig sokkal kevesebbet tudna a világ oktatásszociológiáról, szociológiaelméletről és a fiatalok politikai szocializációjáról.

Nyugodj békében, Misi!

Mozgósítással csatlakozunk a civil tüntetéshez a tanszabadságért

A Független Diákparlament, mint hazánk jelentős civil diákképviselete demokratikus szavazáson döntött arról, hogy támogatja a civilek által november 24-én délután kettőtől rendezett tüntetését a tanszabadság mellett – felszólalót adunk, mozgósítunk, és ráadásként még cáfoljuk is a propagandát.

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy:

1.) Írja alá a CEU-szerződést
2.) Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
3.) Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

- hangoznak a szombat délutáni tüntetés követelései, mellyel nehéz nem egyetérteni.

Diákképviseletünk demokratikus szavazáson döntött a tuntetéshez való csatlakozás mellett. Nem akarunk olyan országban élni, ahol a politika elüldöz egy egyetemet! Nem akarunk olyan országban élni, ahol szakokat tiltanak be olyanok, akik azt sem tudják, mit tanítanak ott! Nem hagyjuk, hogy az oktatási kormányzat kikergesse a fiatalokat az egyetemekről!

A mozgósításból is kivesszük a részünket – szimpatizánsainkat, támogatóinkat arra buzdítjuk, hogy fél órával a demonstráció kezdete előtt jöjjenek a Kálvin térre, találkozzunk, és együtt vonuljunk át a Fővám téri rendezvényen részt venni! Itt kommunikációs koordinátorunk, Tarnay Kristóf Ábel is beszédet mond arról, hogy az elmúlt időszak tudományellenes lépései alatt mi lehet a remény ebben a kilátástalan helyzetben.

Szükség van ugyanis reményre, nem elég elmondani a problémákat.

A remény ugyanis mi magunk vagyunk, ahogy a telefonunk apró fényei által is sok tüntetésen megmutattuk: fény a sötétségben, aktivizmus az apátiában, remény a beletörődés korában.

A CEU-ról

A Közép-Európai Egyetem (CEU) tevékenysége 1991 óta tart, mely során olyan szakok képzése folyik, melyek foglalkozásterületét a Független Diákparlament kiemelt fontosságúnak tartja. Ilyen szakok például:

  • történelemtudomány
  • környezeti politika
  • társadalmi nemek tudománya
  • kisebbségi politika

Az iskola által vallott értékek közül az esélyegyenlőséget, valamint a demokratikus szemléletmódot a Független Diákparlament is sajátjának vallja, szervezetünk a CEU magyarországi működését támogatja.

A tavalyi évben a Magyar Országgyűlés törvényileg korlátozta a Magyarországon működő külföldi egyetemek tevékenységét, azt az anyaország és a Magyar Kormány közötti megállapodás aláírásához kötötte. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Magyar Kormány a saját maguk által megszavazott törvény teljesítését nem szorgalmazzák, ezzel a Közép-Európai Egyetem magyarországi tevékenységét, valamint az ott tanuló hallgatók létbiztonságát veszélyeztetik.

Nem tudjuk megítélni, hogy az egyetemen folyó kutatási tevékenységnek van-e létjogosultsága tudományos körökben, úgy gondoljuk, ezt a tudományos világnak, valamint a munkaerőpiacnak kell meghatároznia. Amennyiben a Magyar Kormánynak ezzel kapcsolatos aggályai vannak, kérjük, tudományos fórumokon adjanak hangot kételyeiknek, ne politikai döntések formájában.

Ezúton is kiállunk a CEU magyarországi működése mellett tüntető hallgató-, diák- és egyéb állampolgártársaink mellett.

Saját írásait is félremagyarázza a propaganda

Egy egészen más témájú sajtótájékoztatón a PestiSrácok kérdésében azt a hamis látszatot igyekezett kelteni, hogy iskolákban kötelező jelleggel mozgósítanak a szombati demonstrációra. Csakhogy a forrásként lehivatkozott Magyar Idők névtelen informátora ilyet nem mondott. Arról beszélt, hogy egy alapítványi iskolából sokan mennek, így aki nem megy erre, az a közösségből könnyen kiszorulhat, kiközösíthetik. Ez igen sajnálatos dolog, de egyáltalán nem tüntetés-specifikus: sajnos ez a jelenség előfordul bármilyen informális találkozóval, bulival is, és vajmi kevés köze van a rendezvény tartalmához.

Kormányzati ingyenreklám a diáktüntetésnek

Az internet csodálatos terep. Mindenki megírhatja a gondolatait, attól függetlenül, hogy mások kíváncsiak-e rá vagy sem (hellóka). Ám ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek le is kell írnia azokat. Mindez a PestiSrácok írása nyomán jutott eszembe, mely a következő rövid és frappáns címen jelent meg:...