Ahol a döntés a Te kezedben van.

Független Diákparlament

Független Diákparlament

Mozgósítással csatlakozunk a civil tüntetéshez a tanszabadságért

2018. november 24. - Kristóf Tarnay

A Független Diákparlament, mint hazánk jelentős civil diákképviselete demokratikus szavazáson döntött arról, hogy támogatja a civilek által november 24-én délután kettőtől rendezett tüntetését a tanszabadság mellett – felszólalót adunk, mozgósítunk, és ráadásként még cáfoljuk is a propagandát.

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy:

1.) Írja alá a CEU-szerződést
2.) Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
3.) Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

- hangoznak a szombat délutáni tüntetés követelései, mellyel nehéz nem egyetérteni.

Diákképviseletünk demokratikus szavazáson döntött a tuntetéshez való csatlakozás mellett. Nem akarunk olyan országban élni, ahol a politika elüldöz egy egyetemet! Nem akarunk olyan országban élni, ahol szakokat tiltanak be olyanok, akik azt sem tudják, mit tanítanak ott! Nem hagyjuk, hogy az oktatási kormányzat kikergesse a fiatalokat az egyetemekről!

A mozgósításból is kivesszük a részünket – szimpatizánsainkat, támogatóinkat arra buzdítjuk, hogy fél órával a demonstráció kezdete előtt jöjjenek a Kálvin térre, találkozzunk, és együtt vonuljunk át a Fővám téri rendezvényen részt venni! Itt kommunikációs koordinátorunk, Tarnay Kristóf Ábel is beszédet mond arról, hogy az elmúlt időszak tudományellenes lépései alatt mi lehet a remény ebben a kilátástalan helyzetben.

Szükség van ugyanis reményre, nem elég elmondani a problémákat.

A remény ugyanis mi magunk vagyunk, ahogy a telefonunk apró fényei által is sok tüntetésen megmutattuk: fény a sötétségben, aktivizmus az apátiában, remény a beletörődés korában.

A CEU-ról

A Közép-Európai Egyetem (CEU) tevékenysége 1991 óta tart, mely során olyan szakok képzése folyik, melyek foglalkozásterületét a Független Diákparlament kiemelt fontosságúnak tartja. Ilyen szakok például:

  • történelemtudomány
  • környezeti politika
  • társadalmi nemek tudománya
  • kisebbségi politika

Az iskola által vallott értékek közül az esélyegyenlőséget, valamint a demokratikus szemléletmódot a Független Diákparlament is sajátjának vallja, szervezetünk a CEU magyarországi működését támogatja.

A tavalyi évben a Magyar Országgyűlés törvényileg korlátozta a Magyarországon működő külföldi egyetemek tevékenységét, azt az anyaország és a Magyar Kormány közötti megállapodás aláírásához kötötte. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Magyar Kormány a saját maguk által megszavazott törvény teljesítését nem szorgalmazzák, ezzel a Közép-Európai Egyetem magyarországi tevékenységét, valamint az ott tanuló hallgatók létbiztonságát veszélyeztetik.

Nem tudjuk megítélni, hogy az egyetemen folyó kutatási tevékenységnek van-e létjogosultsága tudományos körökben, úgy gondoljuk, ezt a tudományos világnak, valamint a munkaerőpiacnak kell meghatároznia. Amennyiben a Magyar Kormánynak ezzel kapcsolatos aggályai vannak, kérjük, tudományos fórumokon adjanak hangot kételyeiknek, ne politikai döntések formájában.

Ezúton is kiállunk a CEU magyarországi működése mellett tüntető hallgató-, diák- és egyéb állampolgártársaink mellett.

Saját írásait is félremagyarázza a propaganda

Egy egészen más témájú sajtótájékoztatón a PestiSrácok kérdésében azt a hamis látszatot igyekezett kelteni, hogy iskolákban kötelező jelleggel mozgósítanak a szombati demonstrációra. Csakhogy a forrásként lehivatkozott Magyar Idők névtelen informátora ilyet nem mondott. Arról beszélt, hogy egy alapítványi iskolából sokan mennek, így aki nem megy erre, az a közösségből könnyen kiszorulhat, kiközösíthetik. Ez igen sajnálatos dolog, de egyáltalán nem tüntetés-specifikus: sajnos ez a jelenség előfordul bármilyen informális találkozóval, bulival is, és vajmi kevés köze van a rendezvény tartalmához.

Kormányzati ingyenreklám a diáktüntetésnek

Az internet csodálatos terep. Mindenki megírhatja a gondolatait, attól függetlenül, hogy mások kíváncsiak-e rá vagy sem (hellóka). Ám ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek le is kell írnia azokat. Mindez a PestiSrácok írása nyomán jutott eszembe, mely a következő rövid és frappáns címen jelent meg:...

A bejegyzés trackback címe:

https://diakparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr1314390138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dián Ákos 2018.11.24. 00:32:15

Nagyon köszönöm, hogy a cikkemet külön hozzáadtátok, hatalmas megtiszteltettés.
süti beállítások módosítása